Futómű geometria

full-geometry

Mi is a futómű geometria?

Zbiehavos-a-rozbiehavos-n-pravy_hun

A futómű geometria egyike azon fontos tényezőknek amik jelentősen leronthatják járműve menettulajdonságait valamint jelentős többletköltséget is okozhatnak és nem utolsó sorban balesetveszélyes. Ennek ellenére járműve geometriai beállításán ne változtasson – hacsaknem olyan viharedzett, előrehaladott ismeretekkel rendelkező autós ön, akinek ráadásul minden kellő felszerelés a rendelkezésére áll ehhez.

Minden jármű optimális kerékdőlési, csapterpesztési, és kerék összetartási beállítást igényel. Ezek módosítására csakis autószerelők jogosultak, hiszen itt minden tizedmilliméter számít.

A jól beállított futómű geometria fokozza a biztonságot és kíméli a gumiabroncsot

zlá geometriaA rossz geometria nagymértékben befolyásolja a gumi élettartamát és ha rossz, akkor plusz kiadásokat, illetve rossz vezetési érzetet okoz.

A geometria beállítása ugyanolyan rutineljárás, mint az olajcsere?

Nem, a geometria beállítása speciális eljárás, melyet akkor kell elvégezni, ha az alábbi jelenségek közül valamelyiket tapasztalja:

  • A jármű egyenes haladáskor balra, vagy jobbra húz.
  • Egyenetlen gumikopás.
  • A kormánykerék nincs középállásban.
  • A gumik minden látszólagos ok nélkül csikorognak.

Mennyi időbe telik a geometria ellenőrzése és beállítása?

A legtöbb esetben az ellenőrzés és beállítás legfeljebb 20-30 percig tart. Nem mindent lehet beállítani, anélkül, hogy ne cserélnék egyes alkatrészeket, amelyek túlzottan elhasználódtak. Szerencsére a járművek nagyjából 85% -a megvárásra beállítható.


Tel: +421908944944