Diagnosztika

Mit is takar az autó diagnosztika fogalma?

Az autó diagnosztika egy hibakeresési eljárás amit speciális berendezések segítségével végzünk és csaknem minden hibát felfed az ön gépjárművén.

ecu

A modern járművek immár elképzelhetetlenek az elektronikusan vezérelt rendszerek nélkül. A fejlesztés ezen a területen gyors ütemben halad, és ez új igényeket támaszt az autók szervizelésének és ellenőrzésének lebonyolításában.

Az autódiagnosztika szempontjából nem csak a motorvezérlő egység vagy az autó más elektronikai egységeinek hiba kiolvasását értjük. Ezzel az egyszerű művelettel a legtöbb esetben a jármű-diagnosztika csak megkezdődik.

 

 

Az jármű-diagnosztika feladatai és funkciói

A hibák meghatározása mellett a jármű-diagnosztika más hasznos funkciókat is tartalmaz. Ezek a következők:

motor-diagnostika

  • Megelőzés. Ezt úgy kell értelmezni mint egy megelőző látogatást a háziorvosunknál, tehát a gépjármű pillanatnyi állapotának felmérése.  Éppen úgy ahogyan Ön is meglátogatja orvosát évente legalább egyszer, úgy autójának is szüksége van erre a látogatásra.  Ezzel a megelőző “vizsgálattal” számos jelentős kiadással járó problémát előzhetünk meg. Általánosságban a gépjármű diagnosztika ajánlott legalább egyszer 15 000 lefutott kilométerenként  de minimálisan évente egyszer. Ezt a megelőző vizsgálatot össze kapcsolhatja pl. az olajcserével vagy az akkumulátor cseréjével is.

 

  • A jelentkező problémák megoldása. Beül az autóba és nem indul? Meghibásodás esetén vegye fel a kapcsolatot olyan szakemberrel, akik képes azonosítani a pontos hibát, és szakszerűen megoldani azt. Ehhez természetesen az autódiagnosztika a megoldás. Ez magában foglalja például a jármű vezérlőegység memóriájának olvasását, az emissziós értékek mérését, az adatok kiértékelését és sok más feladatot. Minden autógyártó rendelkezik saját diagnosztikai eszközökkel és módszerekkel. Ezért konzultáljon a szakemberrel!

 

 

Hogyan spóroljon a javításokon?

peniaze-euroMég régebben, amikor valóban meg lehetett javítani az autóját a saját garázsában, gyakran a javítás nem vezetett eredményhez mert a diagnózis hibás volt. A javítás után a probléma továbbra is jelentkezett, mert a hiba valami másból fakadt. Ilyen esetekben a javítást meg kellett ismételni. ez természetesen többletkiadással és időveszteséggel járt.  Az autódiagnosztikának köszönhetően azonban ma ez nem releváns jelenség. A probléma és így a hiba oka pontosan meghatározható. A javítás helye és a hibás alkatrész pontosan behatárolható, ebből kifolyólag a költségek alacsonyabbak, a folyamat gyorsabb és nem kell megismételni.

 

 

Ne hanyagolja el az autódiagnosztikát akkor sem, ha nincs gondod az autóval. Az ilyen megelőző ellenőrzések több száz eurót és számos kényelmetlenséget takaríthat meg Önnek.

 


Tel: +421908944944